Love your liver!

De lever is een van onze meest vitale organen - misschien wel de tweede na de longen en het hart. We kunnen leven met slechts één nier of een enkele long, en we kunnen helemaal zonder de milt. Maar we kunnen niet overleven zonder een functionerende lever.

Om voor de lever te zorgen, is het belangrijk om te begrijpen hoe het werkt. Anthony William the ‘Medical Medium’ omschrijft de werking helder en compact. Er is een snelweg van bloed, de hepatische poortader genaamd, die van je maagdarmkanaal naar je lever stroomt. Door dit bloedvat gaat vitamines, mineralen, voedingsstoffen, hormonen, zuurstof, hydratatie maar helaas ook onruststokers. De lever is een meester in het onderscheiden van het goede en het slechte. Het neemt de goede dingen - de voedingsstoffen en andere nuttige natuurlijke samenstellingen- en brengt ze daar waar ze nodig zijn in de lever. Je lever is ongelooflijk slim. Het weet alles over de samenstellingen die in levensmiddelen zitten en hoe het die elementen moet opslaan of verdelen. Je lever identificeert ook de onruststokers en zorgt ervoor om ze te neutraliseren en te ontgiften. Neutraliseren is een proces waarbij de lever het toxine minder schadelijk maakt, zodat als het toxine door de bloedbaan reist en vooral naar het hart en de hersenen gaat, het geen grote problemen veroorzaakt. De lever houdt ook enkele van de ergste overtreders vast en sluit ze diep in zichzelf op. Het wil namelijk voorkomen dat bepaalde gifstoffen door je lichaam gaan zweven en naar je hart of hersenen gaan, want deze onruststokers zijn te gevaarlijk. Ze worden dus opgeborgen in diepe zakken van het orgaan.

We hebben onze lever nodig om gezond te zijn en om deze functies allemaal goed te kunnen uitvoeren. Als de lever te overweldigd is door gifstoffen en slechte voedselkeuzes (nu of in het verleden), en als hij traag, vet of zwak is geworden, kan hij zijn werk niet goed doen. Dan begint je gezondheid er onder te lijden. Zelfs als je op dit moment geen symptomen of aandoeningen hebt, betekent dit niet dat ze zich niet intern aan het ontwikkelen zijn.

4 effectieve manieren om je lever gezond te houden:

  1. Hydrateer met water

    Water helpt het vochtgehalte van het bloed op peil te houden. Wanneer je uitgedroogd raakt, wordt het bloed dikker. Je lever is verantwoordelijk voor het filteren van bloed en de dikte kan het vermogen om te ontgiften beïnvloeden. Voldoende water drinken is dus de eerste sleutel tot een gezonde lever.

  2. Voeding voor een gezonde lever

    Je lever is gek op voedingsmiddelen met een bittere smaak. Deze stimuleren je lever om te helpen bij ontgifting. Denk aan groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, maar ook bittermeloen (sopropo) , witlof en spruiten.

  3. Emoties en je lever

    Emoties zoals woede, jaloezie, irritatie en frustratie verzwakken de lever. Een manier om je lever te beschermen tegen deze negatieve emoties is door yoga, pranayama (ademhalingsoefening) en meditatie.

  4. Periodiek reinigen

    Periodiek ontgiften speelt een vitale rol bij het voorkomen van en ook bij het verbeteren van de vitaliteit van de organen en dus onze algehele gezondheid.

 

Vorige
Vorige

4 vragen die je leven veranderen

Volgende
Volgende

Citroengras-broccoli-kokos soep