4 vragen die je leven veranderen

Een paar jaar geleden kwam de methode van Byron Katie op mijn pad dat ervoor kan zorgen om negatieve of veroordelende gedachte de baas te blijven. Veel mensen hebben last om los te komen van bepaalde overtuigingen die rond blijven malen in hun hoofd. Doordat ze deze gedachte gaan geloven kan iemand hierdoor veel stress ervaren . Maar wat gebeurt er als je deze veroordelende gedachte niet gaat geloven?

In de afgelopen paar weken sprak ik een aantal mensen die vast bleven zitten in hun negatieve gedachte. Dat resulteerde vervolgens weer in een gevoel van stress, in alles somber inzien, kribbig en lelijk doen tegen hun omgeving, soms huilbuien en een aantal kregen zelfs lichamelijke klachten zoals buikpijn, hoofdpijn, last van de maag etc. En dat al een paar weken/maanden lang! Ik moest toen denken aan de 4 vragen van Byron Katie en stelde deze aan hen;

1. Is het waar?

2. Kun je absoluut weten dat het waar is?

3. Hoe reageer je, wat gebeurt er, wanneer je die gedachte gelooft? Welke emoties komen op wanneer je die gedachte gelooft?

4. Wie zou je zijn zonder die gedachte?

En vervolgens, keer de gedachten om.

Uiteindelijk zagen ze allemaal in dat je een keuze hebt om je gedachtes te geloven. We besluiten zelf (onbewust) ons vast te klampen aan onze gedachte. Niet de gedachte zelf maar onze hechting hieraan veroorzaakt stress. Doordat we ons bewust worden dat we hierin een keuze hebben, kan je de vicieuze cirkel doorbreken en de gedachte loslaten.

Het lijken 4 simpele vragen, maar ze zijn heel effectief.

Heb jij een negatieve gedachte waar je zelf niet uit komt? Over een bepaalde situatie, jezelf of iemand anders? Probeer deze vragen te beantwoorden, of laat een goede vriend/vriendin ze aan je stellen. Ik hoop dat het jou ook kan helpen.

Vorige
Vorige

Start het nieuwe jaar met een gezonde leefstijl!

Volgende
Volgende

Love your liver!