Van stress naar flow

Volgens ayurveda zijn je lichaam en mind onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je lichaam geeft signalen af aan je geest en je geest weer terug aan je lichaam. Het is belangrijk om zowel je lichaam en je geest in balans te houden.

Je geest heeft namelijk veel invloed op je lichaam en je immuunsysteem. Onbewust ervaren we veel stress momenten. Stress, angst, herhalende piekerende gedachtes en impactvolle ervaringen hebben heel veel invloed op het lichaam. Ze kunnen op den duur lichamelijke klachten opleveren, indien je te lang in de stress of emotie blijft zitten. 

Bij stress wordt ons Fight, Flight, Freeze systeem aangezet, ons overlevingsmechanisme. Het is  gebouwd op angst en wordt continue aangezet bij stressvolle situaties. De hormonen adrenaline en cortisol worden dan continue aangemaakt en kunnen een diepere werking hebben en worden opgeslagen in je cellen.

Vooral in deze bijzondere periode kan dit systeem continue worden aangezet. De meeste van ons zijn zich daar niet van bewust. De onzekere gedachte over hoe lang deze situatie nog duurt, zorgen over je ouders, oma en opa, zorgen over hoe lang je dit nog vol kan houden 24/7 met kids, partner en werk, zorgen over het behoudt van je baan of je eigen bedrijf. Deze gedachtes zijn al ruim voldoende om je tijdelijk in deze staat te brengen,  en staat je angst systeem dus telkens AAN en kost veel energie.

Stress heeft als functie om ons in paraatheid te brengen, zodat we alert zijn en dat is positief. Alleen moeten we ervoor zorgen dat ons angstsysteem niet continue aan staat, want een chronisch te hoog cortisol gehalte tast je immuunsysteem aan. En dat is nou juist wat we niet willen.

Daarom is het belangrijk om jezelf bewust te centreren, uit de stress naar flow te komen. Een korte wandeling kan helpen, gezond eten en drinken, voldoende slaap en ontspanning kunnen hieraan bijdragen. Daarnaast is ademhaling iets waar je bewust kan beïnvloeden. Zodra jij je ademhaling bewust beïnvloedt, heeft dit direct effect op je hartslag en je stresshormonen. Je hartslag gaat omlaag, je lichaam verlaagt de aanmaak van adrenaline en cortisol.

Hierbij een makkelijke ademhalingsoefening. Het centreert de geest door de linker en rechter hersenhelften (logica en emotie) met elkaar in balans te brengen.

Afwisselende neusademhaling

  1. Zorg dat je makkelijk zit in een stoel, lotushouding of kleermakerszit

  2. Sluit met je rechterduim je rechterneusgat af en adem diep in door je linkerneusgat

  3. Op het ‘hoogtepunt’ van je inademing sluit je je linkerneusgat af met je rechterringvinger

  4. Adem vervolgens uit met je rechterneusgat

  5. Ga zo door: adem in door je rechterneusgat, sluit het af met je duim en adem uit door je linkerneusgat.

Vorige
Vorige

12 meditatie vragen

Volgende
Volgende

Sterke immuniteit